Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2006 18:57 - Малко инфо за Единен граждански номер /ЕГН/
Автор: cvetomira Категория: Други   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.11.2006 19:11


Единният граждански номер (ЕГН) представлява 10-цифрено число, което е уникално за всеки български гражданин или постоянно пребиваващ чужденец. Той служи като адмнистративен идентификатор на подлежащите за регистрация физически лица. ЕГН се получава при раждане в лечебно заведение или впоследствие ­ при издаването на акт за раждане. Еталонодържател на ЕГН е Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението. Първите шест цифри се образуват от датата на раждане, следващите три цифри дават информация за поредността на раждането за въпросния ден, като деветата цифра е четна за мъже и нечетна за жени. Десетата цифра е контролна и се изчислява по специален алгоритъм, така че да може да се разпознават от системите, които работят с ЕГН измислените номера. Последните цифри дават възможност сравнително точно да се определи и месторождението на лицето. 

И както с още много неща в България, и с това може да се злоупотребява :


ЕГН-та изтичат през дупка в системата на НОИ
Лични данни изтичат свободно от Националния осигурителен институт, а това позволява всеки български гражданин да бъде идентифициран с ЕГН, установи експеримент на "Монитор".
Дупката, през която тече информацията, е сайтът на НОИ и недобре защитената опция за проверка на здравните осигуровки.
Това, че всеки свободно може да провери дали трето лице си плаща здравните осигуровки, беше използвано и досега за проверката на статуса на политици и ВИП персони от публичния живот, стига да се знае тяхното ЕГН. В повечето случаи това не е проблем, защото обектите на проверка имат регистрации във фондации, политически партии или фирми, където са посочени и десетте цифри, които ги идентифицират.
Репортерски тест установи, че самата система може да бъде използвана за узнаване на ЕГН-то на всеки български гражданин. Това на практика дава възможност за злоупотреби и използване на лични данни за нуждите на политически партии, фирми и маркетингови агенции.
Отправна точка за потенциални злоупотреби е рождената дата на лицето. Като знаете негово име, псевдоним в интернет, електронен адрес или номер на комуникатор, дори с възможностите на Google можете при повече късмет да откриете рождената му дата. Човек може да стане жертва и без да е влизал в интернет и без там да има следи или инфомация за него.
(извадка от в. "Монитор")


Тагове:   малко,   номер,   егн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cvetomira
Категория: Други
Прочетен: 224702
Постинги: 28
Коментари: 286
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930